Vaak krijgen wij de vraag van konijnen eigenaren of konijnen gedurende de winter in hun buitenverblijf kunnen blijven. Dit is mogelijk mits u rekening houdt met de volgende dingen:

BESCHUT EN UIT DE WIND

Allereerst is het belangrijk dat het hok uit de wind staat. Een buitenhok moet altijd een nachthok hebben, waar uw konijn beschut kan zitten. Leg in de winter wat extra stro neer in het hok. Ook kunt u een speciaal rolgordijn voor het raam van het hok hangen, perfect voor koude nachten. (ook handig voor Oud & Nieuw). Heeft het hok ook een ren? Vergeet deze dan niet af te schermen aan de windzijde, zodat je konijn niet op de tocht zit.

VERS DRINKWATER

Als het drinkwater van uw konijn steeds bevriest is het nodig om vaker per dag vers water te geven, het beste kun je lauw water geven. Doe dit op vaste tijden, zodat uw konijn weet wanneer het kan drinken. Laat vooral ook ’s avonds voordat u naar bed gaat uw konijn nog eens drinken. Om te voorkomen dat het water bevriest zijn er speciale isolatiehoesjes voor om de drinkfles. Houd het water wel goed in de gaten.

WANNEER NAAR BINNEN?

Een ziek konijn dient u in een warme ruimte te huisvesten, omdat een ziek konijn veel warmte nodig heeft. Als uw konijn een écht buitenkonijn is, is het niet aan te raden om hem of haar in de winter in huis te zetten. Het temperatuurverschil is te groot, uw konijn kan hier niet aan wennen en kan hier juist ziek door worden.

STRENGE VORST

Als het harder gaat vriezen dan 10 graden, kunt u uw konijn het beste in een vocht- en tochtvrije schuur of garage zetten. Zorg er dan wel voor dat er in de schuur of garage geventileerd kan worden zodat er voldoende frisse lucht én licht naar binnen komt. Is dit geen mogelijkheid? Zorg er dan voor dat uw konijn diep in het stro kan wegkruipen. Ook zou u een kruik of warmte mat neer kunnen leggen. Let wel op dat deze kruik niet al te warm is.